Altijd moe

Moe

‘Ik ben op. Mijn batterijen zijn leeg. Ik kan niet meer.’ Dat is het eerste wat Christel zegt als ze bij mij binnenstapt. Vandaag is ze huilend van haar werk gekomen. Al maanden slaapt ze slecht.Ze kan haar werk maar niet uit haar hoofd zetten. Ontspannen lukt niet meer. Ze voelt zich continu moe. De kinderen werken op haar zenuwen. Ze voelt zich schuldig omdat ze vaak zo prikkelbaar reageert. Zo kan en wil ze echt niet verder. ‘

vermoeidheid

Als huisarts krijg ik regelmatig mensen over de vloer die zich moe voelen. De vermoeidheid houdt vaak aan, ook al hebben ze voldoende geslapen, en is ook al weken, soms zelfs maanden aanwezig. Natuurlijk checken we dan altijd of  de vermoeidheid door een  fysieke aandoening wordt veroorzaakt. Schildklierlijden, vitamine tekorten, het begin of de nasleep van virale infecties,… moe zijn is een vage klacht die op van alles kan wijzen. In de tabel hieronder vind je de meest voorkomende fysieke oorzaken. 

 

Lichamelijke oorzaken van langdurige vermoeidheid

Slaaptekort

Chronische Infecties

Bloedafwijkingen

Nierlijden

Leverlijden

Slaapapnoe syndroom

Schildklierlijden

Longafwijkingen

Suikerziekte

Cardiaal lijden

Kanker

Immuunaandoeningen

Neurologische aandoeningen, meest voorkomend zijn MS, ALS

Chronisch vermoeidheidssymptoom is ook een mogelijkheid, en is eigenlijk een uitsluitingsdiagnose. Als geen enkele andere oorzaak (ook geen psychische oorzaak) voor de vermoeidheid wordt gevonden en ze houdt langer aan dan 6 maanden kan het gaan om een chronisch vermoeidheidssyndroom.  

Maar vaker niet dan wel vinden we een fysieke oorzaak. Dikwijls gaat het om een psychische vermoeidheid, die zich fysiek uit.

Ook bij Christel was dit het geval. Ik ken Christel al een hele tijd, en ik ben eerlijk gezegd niet verbaasd dat ze zich zo uitgeput voelt. Zij is een vrouw met veel verantwoordelijkheden, op het werk, voor haar gezin met 3 kinderen. Deadlines moeten gehaald worden, e mails stapelen zich op, medewerkers of collega’s zitten haar op de huid, ze heeft een team te leiden. Relationeel loopt het moeilijker, omwille van alle stress die zich opstapelt wordt er gekibbeld en ruzie gemaakt over kleinigheden.  Christel is zichzelf blijven pushen. Ze is blijven gas geven en kon niet stoppen. Want er is zoveel te doen en ze krijgt het allemaal niet gedaan, en al helemaal niet zoals zij het zou willen: perfect. Tot haar lichaam haar verplicht om stil te staan. Ook al wil zij nog zo graag verder, de vermoeidheid verplicht haar te stoppen. Ze kan eenvoudigweg niet meer. Frustrerend, lastig, altijd op een moment dat we het net zo druk hebben, onmisbaar zijn. Altijd op het verkeerde moment. Of net niet? 

We hopen altijd maar dat ons lichaam ons volgt, dat het ons niet in de steek zal laten door ziek te worden. En daar zit de denkfout: ons lichaam is niet alleen het paard dat door ons hoofd bereden wordt. Maar dat is wel vaak de manier waarop we leven, en de manier waarop we ons arme lijf behandelen: als een machine die feilloos moet blijven functioneren, ook zonder brandstof.

lichaam als machine.jpg

Ons hoofd en ons lichaam zijn nochtans onafscheidelijk. Als arts en psychologe houdt ik me al meer dan 30 jaar bezig met deze connectie, met dit geheel. Ziekte is wat er gebeurt als we contact verliezen met onszelf, met wie we in onze totaliteit zijn, als we stoppen daar zorg voor te dragen. En niet zelden is vermoeidheid één van de eerste symptomen, één van de eerste tekenen dat we uit balans gaan, dat het mis loopt. 

Je moe voelen is dan ook een signaal dat je liefst niet negeert. Luister er naar, zoek uit wat de boodschap is achter deze vermoeidheid. Er bestaan verschillende technieken om die boodschap te achterhalen. De bodyscan is een hele efficiënte. Je kan die uitgeschreven terugvinden in mijn boek ‘Jouw Paardenkracht’. Het vraagt soms wel wat oefening om deze techniek echt vlot te kunnen gebruiken op de momenten dat je hem nodig hebt. De bodyscan is dan ook een onderdeel van onze coaching programma’s. 

Christel en ik gaan samen aan het werk om haar burn out aan te pakken,  want dat is waar ze mee worstelt, haar vermoeidheid was daar een eerste teken van.  We gaan op zoek naar de disbalans, naar de lekken die maken dat ze leeg loopt, en naar manieren om het lege vat weer op te vullen, en liefst ook nooit meer leeg te laten lopen.

De coachingpaarden zijn van onschatbare waarde om haar te helpen ontdekken hoe ze dichter bij zichzelf kan blijven. Ze leren haar te luisteren naar haar eigen lichaam. 

burn out behandeling

Ze maken haar duidelijk  waar haar grenzen liggen. Ze sporen haar telkens opnieuw aan zichzelf te respecteren in plaats van zichzelf te saboteren. Ze voelen haar emoties en ondersteunen haar ze zelf te (h)erkenen en de boodschap erachter te ontdekken, zodat ze er rekening kan mee houden en beter voor zichzelf kan zorgen. Langzaam maar zeker verdwijnt het moe zijn, Christel krijgt weer energie en voelt zich beter, eigenlijk beter dan ooit tevoren. Natuurlijk vervalt ze soms nog in haar oude gewoonten, maar ze merkt dit snel op en kan zichzelf algauw weer op het juiste pad brengen. Ze hervat haar werk, ditmaal met respect voor haar eigen grenzen,  in samenwerking met anderen en zonder het perfectionisme dat haar vroeger parten speelde.  Haar leiderschap is er krachtiger en authentieker door geworden. 

Kamp je met vermoeidheid, en wil je nu eindelijk een oplossing? Contacteer me dan, zodat we op zoek kunnen gaan naar de oorzaak en het probleem kunnen aanpakken.

Annemieken Van Reepingen